Geen categorie

Reuring

We gaan even terug naar 31 mei, de dag dat FC Groningen thuis verloor van NAC en daarmee een ticket voor Europees voetbal verspeelde. Stel je voor dat het daarna als volgt zou zijn gegaan: de trainer is boos op de aanvoerder omdat het mis ging. Sterker nog: als het aan de trainer had gelegen, had heel iemand anders de aanvoerdersband gedragen, iemand die meer aanvallend is ingesteld. Nog dezelfde avond, na de desastreuze 0-2, meldt een clubcoryfee dat hij vindt dat de trainer zich niet achter zijn aanvoerder moet verschuilen. Dan had hij van tevoren een ander moeten kiezen. In een reactie daarop zegt de trainer dat hij vijf andere spelers had gevraagd, maar dat die geen van allen aanvoerder wilden zijn. Hij kon dus niet anders dan de zesde keus het voordeel van de twijfel te gunnen.
Een clubje invloedrijke supporters vindt het geen nette vertoning. Zij stellen voor een commissie in het leven te roepen, bestaande uit enkele FC-hot shots, die het verlies tegen de Bredanaars gaat onderzoeken: waar ging het mis, hoe konden wij van topfavoriet de risee van de nacompetitie worden? In het Dagblad neemt Jan Hoed het woord. Hij is sinds jaar en dag een groen-witte man, ondanks zijn ietwat patserige verschijning. Hoed zegt: de club speelt niet het soort voetbal dat de supporters willen zien. Die willen aanvallend spel zien, geen defensief geloer op de counter. De FC is vervreemd van zijn achterban. Pf, schamperen een aantal FC’ers, moet die Hoed nodig zeggen. Die heeft immers de hand gehad in de komst van een hele trits defensief ingestelde spelers. De pot verwijt de ketel.
Ondertussen is de samenstelling van de onderzoekscommissie bekend. Ze zal worden geleid door de mevrouw van het supportershome. Dat klinkt raar, maar zij wordt gezien als een zwaargewicht binnen de club.
In de krant verschijnt een interview met de trainer die zegt dat de aanvoerder het heel goed heeft gedaan. Dat vindt ook de voorzitter. Wat die betreft gaat de FC gewoon met hem door. De zesde keus heeft inmiddels een gesprek gehad met de trainer, maar wil niet vertellen wat er besproken is. De trainer verschijnt moe en gekweld op televisie. Vorig jaar was hij Trainer van het Jaar en dan dit. Hij vraagt zich vertwijfeld af: hoe nu verder?
Gelukkig is dit allemaal niet echt gebeurd. De FC is immers een keurige club, met een dito spelersgroep, technische staf en directie. Daar kan de landelijke PvdA een voorbeeld aan nemen.

Plaats een reactie