Geen categorie

Stoepje

Nu ik net als de rest van Nederland noodgedwongen vrijwel hele dagen ingesneeuwd thuis zit, heb ik lekker veel tijd om me te verdiepen in het fenomeen van het gladde stoepje. Natuurlijk heeft iedereen er ondertussen een mening over, zoals dat gaat. Onze premier zou het mooi vinden als we zelf onze stoep schoonhouden en Twitter raakt regelmatig verstopt van de hoeveelheid tweets over sneeuw, glijpartijen en burgerplicht. We zuchten en we vragen ons radeloos af wie ons nu nog kan helpen. Op de website van de Telegraaf lezen we onder meer dat het de schuld van de regering is, of van bepaalde bevolkingsgroepen die de sneeuwschep van huis uit niet kennen en dus niet gebruiken. Balkenende haast zich te zeggen dat we het niet als een verplichting moeten opvatten, zoals bij onze zuiderburen. In Antwerpen krijg je zelfs een boete van 100 euro als je de boel niet sneeuwvrij houdt. Zó 2010: het woord sneeuwstress wordt vaker gegoogeld dan sneeuwpret.
Tot een aantal jaren geleden moesten burgers van Nederland hun eigen inrit en stoepje sneeuwvrij houden, volgens de Algemene Plaatselijke Verordening, maar die verplichting is geschrapt. Het hoeft dus niet meer, vooral omdat het niet te handhaven was. Althans, dat was destijds de innovatieve gedachte van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Als er dus iemand door de gladheid onderuit gaat en een arm breekt, is er in Nederland niemand verantwoordelijk voor. Eigenlijk raar: was de verplichte veegbeurt in de verordening blijven staan, dan had je in ieder geval mensen op hun verantwoordelijkheid kunnen aanspreken. In plaats daarvan vertrouwen Balkenende en consorten op ons modelburgerschap en dus glibberen we ons een slag in de rondte.
Een aantal burgemeesters, zoals die van Almere en Breda, wil het gedwongen vegen weer opnemen in de plaatselijke verordening. Goed zo, zeggen veel mensen, alleen met daadkracht kunnen we de waan van de dag bestrijden. Het zal wel weer uitdraaien op een leuke discussie in de media, met de onvermijdelijke vragen: wie veegt de stoep voor een flatgebouw? En wie doet de stoep van de buren op wintersport? Wat moet je doen met een fietspad voor de deur? Moet het echt goed schoon, met zand of zout, of alleen optisch? En eist de SP nu werkelijk gratis sneeuwscheppen voor de minima?
Ik voorzie dat we het er een paar dagen over hebben en als de dooi inzet, horen we er niemand meer over. Dan is er vast weer wat anders om over te zaniken. Smeltwater of zo.

Plaats een reactie