Geen categorie

Straatterreur

Zit je net lekker met een biertje op een terras in de binnenstad, komen ze weer aangesjokt. De één met een accordeon en de ander met een tamboerijn. Zonder af te tellen gaan ze los. Het klinkt nergens naar. Weg rust, weg gezelligheid.
Zelf lijken ze ook niet bepaald op te fleuren van hun treurige notenregen, want ze kijken zelden vrolijk. Iets wat afstraalt op hun publiek, want als na drie minuten de balkanmedley ten einde is en de tamboer komt cashen, is het gros van de terrasgenieters blij dat ze weer ophoepelen.
Ze zitten ook vaak in winkelstraten waar het zo heerlijk kan galmen. Laatst liep ik achter een echtpaar dat het tafereel hoofdschuddend aanschouwde. “Je zou maar in die winkel werken”, zei de vrouw. Groter gelijk kon ze niet krijgen. Het drietal stond erbij alsof ze uit een zwartwit-film waren ontsnapt en tuterden en jengelden dat het een snoeiharde aard had.
Leuk berichtje in de krant van afgelopen week: in Engeland mag een straatmuzikantenduo twee jaar lang niet op straat optreden. Ze speelden vreselijk vals en hadden bovendien een repertoire dat uit slechts twee liedjes bestond. Logisch dat de wanhopige dorpelingen naar de rechter stapten en eisten dat de twee zouden ophouden. De rechter gaf de twee mannen een speelverbod; niet alleen in het dorpje, maar in heel Engeland.
Dat vonnis klonk de bewonwers als muziek in de oren. Zij hebben hun rust terug, iedereen is tevreden en tegelijkertijd probeert het stadsbestuur van Groningen er een voorstel doorheen te drukken om straatmuzikanten in onze binnenstad geen strobreed meer in de weg te leggen: klooi maar raak, irriteer het winkelpubliek. Van ons mag je. Heb je weinig noten op je zang? Geeft niks, voor deze ene keer is Groningen geen City of talent.
De grap is dat muziek maken op straat eigenlijk verboden is, maar als de muzikant zich aan een paar regels houdt mag het weer wel. Overlast verzoorzaken is bijvoorbeeld niet toegestaan. Lijkt me genoeg reden om de hele jammerende santekraam op te doeken, maar zo werkt het dus blijkbaar niet. Je hebt het maar te pikken, zegt het stadsbestuur. Rust en sfeer is niet vanzelfsprekend.
Ik heb uit goede bron vernomen dat er op de boot bij Hoek van Holland twee Engelsmannen met gitaar zijn gesignaleerd. Ze schijnen de hele dag dezelfde twee liedjes te spelen en zijn op weg naar Groningen, het Mekka voor de hinderlijke straatmuzikant.

Plaats een reactie