Geen categorie

Strippies

Vorige week zaterdag was er in het Groninger Stripmuseum een feestje. Striptekenaar Schwantz opende de expositie van zijn Beestjes, de droogkomische strip die iedere werkdag te lezen is in de gratis krant Spits. Het was natuurlijk een dolle boel in het museum, want striptekenaars en hun entourage zijn een übergezellig subcultuurtje. Die kun je er gerust bij hebben op je feest. Het kost een paar biertjes, maar dan heb je ook wat.
De expositie werd geopend met een kundig voorgelezen verhaal over het blikken jubileum van het Stripmuseum in april, zeer zeker belangrijk, chapeau Groningen, gevolgd door een grillige filosofische verhandeling over het fenomeen, de uitingsvorm, de erkenning en de ongekende bloei, kortom: het beeldverhaal is meer en meer een serieuze bezigheid, met binnenkort zelfs een officiële striptekenopleiding in Nederland.
Natuurlijk was het daarna tijd voor de grappen en de grollen. Wat dacht u hiervan: het vierkoppige stripmakersgezelschap Lamelos doet een zelfbedachte sketch uit Star Wars. De ene is Darth Vader (met astmapompje tegen de zware ademhaling), de tweede is Han Solo, de derde een Trooper met een baard en de vierde is Chewbacca zonder baard. Ze bevechten elkaar met stokbroden en een speelgoed hijskraan, maar gelukkig is daar de rood-witte ijsreclame-prullenbak met klepdeksel, oftewel R2D2. Hij wordt tussen de strijdende partijen geduwd en redt de situatie met een onhoorbaar vredesvoorstel: “Wat zeg je, R2D2? Moeten we vrede sluiten?” Darth Vader legt Han vervolgens nog één keer uit dat hij echt zijn zoon is en daarna ruimt Solo gehoorzaam zijn kamer op. De aanwezigen liggen dubbel en gezegd moet worden, het was hartstikke goed gedaan.
De incrowd babbelt vervolgens nog een beetje na op de expositievloer. Ze maken een grapje, drinken een biertje en bespreken de zaken waar het echt om gaat. Eppo, de wedergekeerde, is bijvoorbeeld niet meer wat het geweest is. De kleuren kloppen niet, het papier voelt niet aan als vroeger en de computer heeft de ziel van het stripblad geraakt: de lettering is niet echt meer en de inkleuring oogt machinaal. Na het laatste van acht kratjes strippils zit de dag erop. Het is vijf uur en de meute vertrekt naar een café. Vreugdevol en met R2D2 als stralend middelpunt dartelt de groep door de binnenstad. Gelachen dat we hebben!
Twee dagen later lees ik in de krant dat de originele omslagtekening van het Kuifje-album De krab met de gulden scharen van Hergé op een veiling in Parijs is verkocht voor 372.000 euro. De strip is dus écht volwassen geworden. Nu wij nog.

Plaats een reactie