Buro05, Noorderzon & Literaturia

Treuzelen op derde dag van Literaturia met Peter Delpeut

Waarom zouden we anonieme filmsnippers laten bungelen boven de afgrond van de vergetelheid? Schrijver, essayist en filmfanaat Peter Delpeut gaf gisteren antwoord op deze vraag. In zijn filmvoorstelling Pleidooi voor het treuzelen, naar zijn gelijknamige essaybundel, liet Delpeut de aanwezigen fragmenten zien van onbekende oorsprong. De film, die door Delpeut live van een voice over werd voorzien, was ‘een schatkamer van onvermoede betekenis en schoonheid’. We zagen stukjes film van treinen, achtervolging, blote gymnastische oefeningen en over snelheid, ruimte en verbeelde visioenen van Maxim Gorki.
De opzet werkte perfect, de uitleg van Delpeut nam de kijker mee en zette aan tot treuzelen: stilstaan als een ander doorloopt.
Na de voorstelling ging Delpeut in gesprek met kunsthistoricus Hein Braaksma en het publiek. Het gesprek zorgde voor nog meer interessante inzichten en het enthousiasme van Delpeut werkte aanstekelijk; de aanwezigen treuzelden de avond door, geholpen door het warme weer.

Plaats een reactie