Strips & comics

Gelezen: Een nacht in Rome en MPH

eennachtinromeNatuurlijk, je kunt alles gewoon online bestellen, maar een echte liefhebber kan niet zonder een stripwinkel; eentje met een deur, boekenplanken en vooral met enthousiaste verkopers achter de balie. Zij kennen je smaak, weten wat er is verschenen en kunnen je vertellen wat je moet lezen. En geen verkooppraatje, want wie een prul aansmeert, verliest zijn geloofwaardigheid.

Ik was onlangs weer in Arnhem en dan is het verplicht om even langs De Noorman in de Koningstraat te gaan. Vroeger, toen dit stripmannetje elf was, ging ik voor het eerst met mijn vader naar een winkel met alleen maar strips. Dat was De Noorman.
Als je zoals ik afhankelijk was van het aanbod van de kantoorboekhandel, de bladenman en de dorpsbieb, is dat uiteraard het summum.
Ik herinner me nog het uithangbord dat ik al van verre zag. Die bibber is nooit overgegaan.

DeNoormanNiet alleen was het leuk om terug te zijn op de favoriete vierkante meters van mijn jeugd, het was evengoed een tof weerzien met Ina, de best belezen stripverkoper van Nederland. Of in ieder geval van Gelderland.
Ik kwam voor het eerste deel van Stomp, De spoken van Knightgrave, van Eric Maltaite en Stephan Colman, dat me was aangeraden door Louis in reactie op mijn lijst van beste strips van 2014.

Op mijn vraag of ik per se nog iets moest lezen, volgden een aantal suggesties van albums die ik inderdaad al had gelezen -een teken dat het wel snor zit- tot Ina Een nacht in Rome noemde. Die strip was aan mijn aandacht ontsnapt: twee delen in slappe kaft, getekend en geschreven door Jim. Niet een strip die ik vanzelf zou oppakken, vanwege het tekenwerk, maar door het enthousiaste verhaal toch gekocht.
Natuurlijk meteen gelezen en ik moet zeggen: jazeker, heel mooi en knap verhaal, filmische aanpak en daardoor een aanrader en alles. Maar toch, ik werd stapelgek van dat lelijke Vlaams-Nederlands, met stugge dialogen, onwaarschijnlijke uitroepen en rare zinnen als resultaat. Hetzelfde euvel vind je terug bij de vertalingen van Taniguchi’s strips, maar dit is vele malen straffer.
Kortom, een fantastisch verhaal, dat terecht verfilmd zal gaan worden, maar zonder griffel. Lees vooral de recensie van deel 1 en deel 2 op stripspeciaalzaak.be, voor een goede indruk.

mph 5Naderhand even ontspannen met MPH, een vette comic van Mark Millar en tekenaar Duncan Fegredo.
Los van het feit dat Mark Millar echt al-tijd toffe scenario’s aflevert, je bent een stugge jongen als je deze omschrijving kunt weerstaan:
When a group of hard-luck teens in Motor City stumble upon a street drug called MPH, they gain the power of super speed. Will they use it to save the world? Hell no! Not when there’s dolla, dolla bills to be had, y’all. A high-octane urban adventure, MPH brings you super speed like you’ve never seen before!

Snelle actie, een goed verhaal en ook nog met een terechte moraal op het einde. Over vriendschap en andere dingen waar het over gaat in het leven dus. Geen Pulitzer-prijs, maar wel te gek. Echt. Ik schat zo in dat dit het strip-equivalent van een actiefilm is. Daarover gesproken: er komt te zijner tijd een MPH-film. Ik zit er dus niet ver naast.

Plaats een reactie