Geen categorie

Vitamine A, B of C

Sinds de verhuizing van acht jaar geleden ben ik nooit meer in de supermarkt aan de Brugstraat geweest. Tot vorige week, toen ik er bij toeval verzeild raakte.
Bij binnenkomst viel ze meteen op. Een mooie juf, met een gesponsorde bodywarmer en een klembord. Nog mooier: ze keek me recht in de ogen. Ontwijken, mocht ik het willen, was zinloos en toen ik eenmaal binnen gehoorafstand was, sprak ze me aan. Of ze wat mocht vragen over gezonde voeding. Dat leek me prima en ze stak gelijk van wal. “Meneer, bent u bekend met het bewuste keuze-klavertje?” Ja, dat klavertje kende meneer wel. Meneer was namelijk niet van gisteren. Sterker nog, doordat ze me met u aansprak, voelde meneer zich in één klap tien jaar ouder dan het miepje, wat trouwens misschien gewoon waar was.
“Jazeker mevrouw. Dat klavertje staat zogenaamd voor gezonde voeding en is een bedenksel van grote bedrijven die willen meesurfen op de gezondheidsmanie die het land al een tijdje in de ban heeft. Ze verstoppen zich achter allerlei richtlijnen, criteria en normen en komen met een slap verhaal dat iets gezond is als er of weinig suikers in zitten, of weinig zout of weinig vezels of weinig koolhydraten. Niet en-en, maar of-of, waardoor zo ongeveer alles in aanmerking komt voor een klavertje. En het gaat ze er vooral niet om wat er wél in zit.”
Ze keek even naar haar klembord en daarna weer naar mij. “Oké. Bent u a zeer bekend met het klavertje, b bekend met het klavertje of c niet bekend met het klavertje?”
“Doe maar b.”
“B. Mooi, volgende vraag. Koopt u bewust producten met het klavertje?”
“Nee. Ik ga bewust naar de markt om daar verse producten te kopen.”
“Dat vat ik samen als c nee, niet bewust. Goed?”
“Prima.”
“Vindt u het klavertje een herkenbaar logo?”
“Jazeker. Als ik het zie, dan denk ik meteen aan een klavertje.”
“Dat is een a. Zeer herkenbaar.”
Toen was het al tijd voor de laatste vraag. “Heeft u nog een suggestie voor een product dat volgens u een bewuste keuze-klavertje verdient?”
Dat had ik wel. Het zachte zeslaagse toiletpapier met de vrolijke bloemetjes. Geen suiker, geen zout, geen vetten en goed voor de huid. “Dat is al jaren een bewuste keuze van me en ik raad het iedereen aan.”
“Ik zal het doorgeven,” sprak ze en bedankte me koeltjes voor mijn medewerking.

Plaats een reactie