Geen categorie

Voor elkaar

Mijn buurvrouw is echt een lieverd. Ze collecteert, verricht belangeloos hand- en spandiensten, loopt mee in optochten, regelt eigenhandig acties en inzamelingen, veegt meer dan alleen haar stoepje en doet wat ze kan om het de mensen naar de zin te maken. “We moeten er gewoon voor elkaar zijn”, is haar motto.
Gisteren ontvouwde ze mij haar plannen voor 2009. “Drukker dan ooit”, aldus buuv, “2009 is namelijk niet alleen het Internationale Jaar van de Verzoening en van de Verspreiding van de Mensenrechten, maar ook het Jaar van de Tradities en van de Hulpvaardigheid.”
Zonder op een reactie te wachten, barstte ze los. “Van 9 tot 14 februari is het de Week van de Liefde. Ik combineer die week met de Warme Truiendag van 13 februari. Gewoon, een wolletje voor iedereen die dat nodig heeft. Dan is het 1 maart en tijd voor de Nationale Complimentendag. Ga ik de straat op, mensen vertellen dat ze een mooie fiets hebben of zo. Daarna gaan we opruimen in de Week van Nederland Schoon, van 16 tot 21 maart. Heerlijk, zodat we met de boel aan kant de Week van de Solidariteit kunnen vieren. Die is namelijk van 21 tot 27 maart. Op 7 april ga ik een middagje sinaasappels uitdelen in het kader van de Wereld Gezondheidsdag. Dan is het tijd voor de Dag van de Aarde, de Dag van de Persvrijheid, de Dag van de Vermiste Kinderen, de Wereldmilieudag, de Dag van het Schaap, de Nationale Straatspeeldag en natuurlijk de Internationale Dag van de Vrede. Dan zijn we al in september aanbeland.”
Hoewel ik geen idee heb wat de buurvrouw van plan is tijdens de Dag van het Schaap, die dit jaar valt op 6 juni, steek ik mijn bewondering niet onder stoelen of banken. Als ik haar wil complimenteren met haar niet aflatende betrokkenheid, roept ze: “Hoho, dat is nog niet alles. Oktober, dat is pas een gekkenhuis!”
Het is de Maand van de Energiebesparing en herbergt de Dag van de Ouderen, de Dag van de Leraar, Wereldvoedseldag, Wereldarmoededag en de Ontwapeningsweek. Allemaal belangrijke momenten om mensen te helpen, vindt ze. Het jaar wordt in stijl afgesloten met de Week van de Chronisch Zieken, de Nationale Natuurwerkdag, de Internationale Dag van mensen met een beperking, de Wereld Aidsdag en -net voor de Kerst- met de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens.
“Al met al wordt het een geweldig 2009”, glundert buurvrouw.
Dat beaam ik. “Ja, buuv, dit kan wel eens uw jaar worden.”

Plaats een reactie