Geen categorie

Weg met respect

Afgelopen donderdag was er weer een mooi staaltje kletspraat te horen op de televisie. Aanleiding was de Laatste Schooldag van de examenklassen, en je weet, dat is altijd een hoop gezelligheid en ongein. Plaats van handeling was het Augustinuscollege in Stad en de afzwaaiers hadden een eindexamenstunt bedacht die nog lang zou nasidderen: ze hadden een male stripper geregeld. De rector stak er een stokje voor, nog vóórdat het stokje van de stripper uit zijn minuscule broekje te voorschijn kon piepen. Rectors letterlijke reactie voor de camera van RTV Noord, die blijkbaar aanwezig was: “Ik denk dat wij een school zijn die respect en waardering hebben voor iedereen. En dat betekent ook dat je respect hebt voor bepaalde situaties. En dit ging mij even boven het respect uit.”
Los van zijn begrijpelijke motieven is er geen touw vast te knopen aan de uitleg. Ging de stripper even boven het respect van de school uit? Kan dat dan? En kan je daar vervolgens ook nog onderuit komen?
Het komt voor sommigen misschien wat onverwacht, maar het is beter om het woord respect dood te verklaren en op te houden het ooit nog te gebruiken. Het woord is helemaal niets meer waard. Respect wordt o-ve-ral aan de haren bijgesleept. Het ligt in Balkenendes mond bestorven. Het is een lege huls, een spons naast een overgelopen emmer.
Na de vreselijke toestand in Apeldoorn was er een herdenkingsdienst op televisie. Bezoekers werden voor de camera gehaald en allemaal vertelden ze dat ze respect kwamen tonen voor de slachtoffers en de nabestaanden. Alsof dat mogelijk is! Respect is aanzien, eerbied of waardering die men heeft voor een ander vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden, om het maar eens woordenboekerig te zeggen. Je kunt respect hebben voor de omstanders die onmiddellijk de gewonden hielpen, nabestaanden kun je een hart onder de riem steken en de slachtoffers kun je herdenken. Dat kan natuurlijk allemaal op een respectvolle manier, als in eerbiedwaardig, maar het zijn wel verschillende dingen.
We hebben van het mooie woord respect mayonaise gemaakt en flatsen het op alles wat eetbaar is, lekker of niet. Als een stel idioten eisen we respect, we tonen het om de haverklap en voetballers lopen bijna iedere wedstrijd met rouwbanden rond uit respect voor deze of gene. Lekker makkelijk. We lijken wel niet goed wijs. Echt, ik vind, met alle respect hoor, maar mensen die het hier niet mee eens zijn, die deugen niet.

Plaats een reactie