Geen categorie

Zorgeloze toekomst

Het is een dankbare tijd voor kranten in het noorden van Nederland. Er gebeurt hier van alles om over te schrijven. Omdat Den Haag, Brussel en het stadhuis, volgens welke norm dan ook, nog steeds geniet van rust, mediastilte en verkapte vakantie, is er niet veel nieuws van die fronten te melden. Normaal gesproken wordt dat kundig opgevangen door het komkommernieuws, ook deze zomer hét dankbare onderwerp van het columnistenvolk, maar dit jaar duurt de komst van het echte nieuws wel érg lang.
Het was dan ook een zegen dat Delfsail, de Noorderzon, Bommen Berend en de Vuelta voor enige verlichting zorgden. Fotoreportages van een paar pagina’s, ellenlange ooggetuigenverslagen en veel straatinterviewtjes vulden afgelopen twee weken de kolommen. Over matrozen (‘heeft u dat pak altijd aan, of is het voor de show?’), artiesten (‘wat heb jij met Drenthe?’), de poffertjeskraam die al tien jaar op dezelfde plek op het festivalterrein staat (‘het poffertje lijkt de crisis moeiteloos te doorstaan, hoe komt dat volgens u?’), het drinken van rosé en prosecco (‘wat is het favoriete drankje van dit jaar eigenlijk?’) en de mening van iedereen die ook maar iets met wat dan ook te maken heeft (‘u kende Relus persoonlijk?’).
Vooropgesteld, het levert een vrolijke en zorgeloze krant op, maar het is tegelijkertijd wel wat vreemd. Alsof de rest van de wereld even een beetje langzamer fietst of vaart. Alsof er minder gebeurt als er bij ons iets te vieren valt. De verkiezingen in Afghanistan? Volgens mij komt er een tweede ronde, maar dat staat wel ergens verstopt tussen de overweldigende berichtgeving over die andere ronde.
Het zou zomaar kunnen gebeuren dat wij iets belangrijks missen vanwege Delfsail. ‘Wat zeg je me daar? Mobiliseert Rusland troepen in opstandige gebieden? Dat moet dan tijdens Bommen Berend zijn gebeurd, want daar weet ik niks van. Is Maxima bevallen van een drieling? Tijdens Noorderzon, zeker?’
Het gaat om keuzes maken. Welk nieuws haalt de krant en ten koste waarvan? Tien-en-een-halve pagina over de Vuelta in de krant van gisteren gaat hoe dan ook ten koste van ander nieuws, analyse, duiding en achtergrond. En dat is gezien de discussie over de toekomst en de positie van de krant in Nederland, die op dit moment onder invloed van de gestaag dalende oplagecijfers op hoog niveau wordt gevoerd, een keuze waarbij een vraagteken geplaatst kan worden.

Plaats een reactie